По дяволите! Спрете с оправданията, започнете да преследвате мечтите си!

След като стратирах вече официално бизнеса си (започвал съм много пъти, но съм се провалял) все повече хора срещнах, които ме питат с какво се занимавам и аз им отговарям – Имам софтуерна компания и работя за себе си. Всички отвръщат, че това е страхотно и почти винаги ми разказват как работят някаква работа, която не ги удовлетворява и не ги прави щастливи, как някой вече са създали семейство, а това прави една промяна още по-трудна. Може би тук е момента да отбележа, че от части повечето хора в България, когато чуят, че се занимавам, както е най-разпостранено – „с компютри“ – се впечатляват, защото всеки се занимава с това и се изкарват добри пари. Не! Започнах да се занимавам с това, може би на 13 години и до сега го правя, защото ме прави щастлив, защото обичам това което правя.

За повечето хора най-голямото предизвикателство е да се престрашат, да поемат риска на неизвестното и да започнат да преследват мечтите си. За мен лично,  както и за повечето „самоосигоряващи се“ хора, най-голямото предизвикателство е да се откажат от месечната заплата. Това са може би най-силните окови на това да започнеш да преследваш мечтите си. След като приемеш факта, че не на определена дата ще получиш някакви пари, все по стремглаво ще започнеш да се бориш, все по-често ще започнеш да спиш по-малко, за да научиш или да свършиш нещо.

Колкото повече човек отлага нещо, толкова по-зле за него самия! Все повече хора ми казват, как дните започват да се ускоряват, започваш да губиш ориентация, спираш да забелязваш малките неща в живота, ставаш жертва на ежедневието.

Ако страдате от някой от тези симптоми просто се замислете, какво искате да правите с живота си? Какво искате да работите? Кое ви прави щасливи? И моля, не отговаряйте, както един шофьор на такси – „Да си стоя удома и парите да ми падат“ или „Ами всеки ден пускам тото, ама за сега нищо“

Замислете се кое би ви удовлетворило, изчистете съзнанието си от наболелите проблеми на ежедневието, спрете да се вглъбявате в някакви проблеми, или както често казвам – „Спрете да мислите, започнете да живеете!“

Веднъж щом започнете сами ще разберете, че сте го отлагали прекалено много!

В крайна сметка, всеки иска да промени живота си към по-добро. Но, всъщност какво чакате? Един прекрасен ден, в който всичко ще е идеално, звездите ще са подредени перфектно във вашата посока, и ще е гарантиран успеха ви? Замислете се всъщност, кой ще е денят за вас самите и ще разберете, че е невъзможно да се случи. Никога няма перфектен момент! Винаги ще има нещо, което да не е наред, винаги ще има някакво предизвикателство. Както аз така, и всички поели по пътя, по който съм тръгнал могат да ви кажат само едно – „Просто стискаш зъби и скачаш!“. Никога няма да има лесен начин за успех, но ако си сигурен, какво искаш ще си залужава всяка капка пот, всяка чаша кафе в 3 през нощта.

Може пък това да сме само ние. Може да сме странни и луди. Може да сме глупави, но предпочитаме да бъдем такива, да се стремим към мечтите си, отколкото да използваме някакво глупаво оправдание, като пречка, за да НЕ преследваме мечтите си, да останем в капана на ежедневието. Истинският успех, не е задвижван от парите и материалните блага, а от любов и упоритост. Трябва да обичате, това което правите и да сте упорити.

Още в началото споменах, че съм започвал много пъти, но съм се провалял. Да, така е, но за мен провала е един от най-добрите уроци, които живота ми предоставя. Всеки провал е урок, който ако научиш и разгадаеш, ще можеш да станеш по-добър и по-силен.

Не се страхувайте да преследвате мечтите си!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer