Напред, напред и пак напред до края на света – 5 правила на успеха

Не много отдавна направих един преход през София, който преди всичко не зная защо реших, че трябва да го направя. Просто знаех вътрешно, че трябва да го направя. Когато обаче стигнах крайната точка, знаех, че това е най-реалното пресъздване на пътя на човек през живота му. Просто ме удари! Това бе едно от най-трудните и най-прекрасните ми преживявания, защото си взех поуки, приложими в живота на всеки един от нас. Затова и реших да споделя преживяното и 5-те правила, които извлякох от него.

Беше късно през нощта. Валеше слаб дъжд. Беше хладно. Бях изморен от работа и цялата работна и следработна атмосфера. Тръгнах от началната точка, като знаех къде съм и къде трябва да стигна, но без точна представа откъде трябва да мина. Извадих си телефона и набързо анализирах възможните пътища и хванах най-перспективния. Тук идва и мястото на правила 1 и 2:

Правило 1: Разберете какво искате от живота. Какво искате да постигнете? Какъв човек искате да бъдете?

Правило 2: Опитайте се да погледнете нещата отстрани и анализирайте възможните пътища по които можете да минете за да постигнете тези цели и не го мислете прекалено дълго. Просто изберете някакъв път. Няма правилен и грешен. Тръгвате по един път, ако се окаже, че е задънена улица просто се връщате и продължавате напред.

Времето беше и хубаво и лошо, леко хладно, но все пак миришеше на идващата пролет. Все пак по това време на часа София беше напълно празна. Чуствах се сам в целия свят.На моменти се прокрадваше в съзнанието ми мисли защо изобщо тръгнах, защо ми беше нужно?

Правило 3: Ако сте избрали път, по който искате да успеете и да вървите нагоре, трябва да знаете, че малко хора ще ви разберат. Преди всичко вярвайте само в собствените си сили и не очаквайте от другите да ви помагат. Вие сте избрали този път и най-вече трябва да изисквате от себе си, а не да очаквате от другите.

Изтрих отрицателните глупости от главата си и продължих напред. След определено време вече умората започна да си казва думата. А и не нося някaкъв  MacBook Air, а лаптоп на 3 години. Не е от най-леките все пак 🙂

Правило 4: Ще има времена, в които ще се чуствате смазани. Ще ви се иска да отидете някаде и да си починете примерно за седмица. Не! Починете си, поемете си въздух и продължавайте напред! Времето ни е ограничено. Не се сравнявайте с останалите. Надпреварвайте се със себе си!

Препоръчвам ви да гледате по този въпрос едно видео събрано от няколко интервюта на Уил Смит, където той представя своето виждане за живота и как не трябва да се спирате пред нищо, за да постигнете целите си. Препоръчвам ви го не защото казва уникални неща, но и най-вече защото той го казва много добре – „Don’t setle!“

Стиснах зъби, преместих лаптопа на другото рамо и просто продължих напред. За първи път се почуствах като състезател. Не очаквах от себе си, че трябва да продължа напред. Изисквах от себе си и правех просто крачка след крачка. Чуствах се страхотно. Толкова бе просто – правих стъпка след стъпка докато не постигна целта си, независимо от всичко. Колкото по-близо бе крайната точка, толкова по трудно беше, но и същевременно все повече исках да стигна.

Правило 5: Ако искате нещо от живота, преследвайте го!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer